
Web tasarım teknikleri SEO üzerine etkileri
Eğer SEO’nun sadece doğru anahtar kelimeleri kullanmak ve bağlantılar elde ederek yapıldığını düşünenlerdenseniz fazlasıyla yanılıyorsunuz. SEO sadece web siteniz tasarlandıktan ve yayına alındıktan sonra yapılan işlemler değildir. Daha web sitenin tasarımı ve kodlaması yapılırken başlar SEO çalışmaları. Bu yüzden web sitenizi tasarlayan web tasarım ajansının ya da freelance web tasarımcının en azından başlangıç seviyesinde de olsa teknik ve site içi SEO yapılandırmalarına alışkın olması faydanıza olacaktır.
Çoğu işletme bir web sitesi yaptıracağı zaman göze hoş gelen bir tasarım olmasını ister. Ama SEO dostu bir web site sadece estetik görünümden ibaret değildir. Benim bu konudaki yaklaşımım her zaman tasarımdan önce SEO ve kullanıcı deneyimini göz önünde bulurdurmaktır. Site yayına girdikten sonra da bu yapının doğru içeriklerle beslenmesini tavsiye ederim. Uzman Seocuların “İçerik Kraldır.” dediği günümüzde, birbiri ile uyum içerisinde olan SEO dostu bir web site ile doğru içerik sizi arama sonuçlarında daha da üst sıralara çıkaracaktır.
Kötü Bir Web Tasarım SEO’nuzu Nasıl Etkiler?
1) Görseller
Bir görselin binlerce kelime ile anlatamayacağınız bilgiyi ziyaretçiye anlatmanıza yardımcı olacağı doğrudur. Aynı zamanda dikkat çekici görseller kullanarak ziyaretçilerin ilgisini içeriğinize çekebilirsiniz. Ancak doğru şekilde ve gerekli işlemler yapılmadan kullanılan görseller site açılış hızını oldukça arttırabilir. Arama motorlarının site açılış hızına yüksek derecede önem verdiğini düşünürsek, bu durumda sitenizin SEO’su kötü etkilenecektir.
Web sitenize görsel yerleştirmesi yapılırken şunlara dikkat edilmesinde fayda vardır:
- Görseli hangi alanda kullanacaksınız o alanın boyutlarına uyacak şekilde boyutlandırabilirsiniz. Örneğin, 200×200 piksel boyutundaki bir alan için 4000×4000 piksel boyutunda bir görsel kullanmayınız.
- Görselleri sitenize eklemeden önce sıkıştırma işleminden geçirebilirsiniz. Bunu Photoshop gibi uygulamalarda yapabilir ya da TinyPng gibi online servisleri kullanabilirsiniz.
- Görselin web site içeriğiniz ile uyumlu olduğundan ve uygun alt etiketleri eklediğinizden emin olun.
2) Navigasyon
İnternette bir arama yaptınız ve arama sonucunda çıkan web sitelerden birine rasgele tıkladınız. Karşınıza oldukça güzel bir tasarımı olan bir web site geldi. Ancak sorun o ki aradığınız içeriğin nerede olduğunu bulabilmeniz için size yardımcı olabilecek bir menu göremediniz ya da varolan menu o kadar karışık ki neye tıklamanız gerektiğini bilemediniz. Bu durumda ne yapardınız? Büyük ihtimal bu web siteden hemen çıkar ve aradığınız içeriği bulabileceğiniz bir başka web siteye gidersiniz.
Eğer sizin sitenizdeki navigasyon yapısıda kullanıcı dostu bir yapıda değil ise ziyaretçilerinizin hemen çıkma oranı oldukça yüksek olacaktır. Ve arama motorları bu hemen çıkma oranını hemen fark edecektir. Bunu önlemek için web sitenizdeki menunun kolay erişilebilir ve bulunabilir olduğundan emin olun. Ayrıca ana menude çok fazla bağlantıya yer vermemeye özen gösterin. Önemli olduğunu düşündüğünüz bağlantılara yer vermeniz yeterli olacaktır. Diğer sayfalara ise alt menuler şeklinde yer verebilirsiniz.
3) Title Etiketleri
Title etiketi (Title Tag) web sitenizin bir sayfasının arama motoru sonuç sayfalarında ve tarayıcı sekmesinde görünen başlığı belirleyen etikettir. Bir web sayfasının olmazsa olmazı olan bu etiket arama motorlarına sayfayı indekslerken hangi başlığı kullanmaları gerektiğini söyler.
Oldukça öneme sahip olan title etiketi arama motorlarına sayfanın hangi içeriği kapsadığını da özetlemektedir. Bu yüzden web sitenizdeki tüm sayfalarda title etiketinin bulunduğundan, sayfa içeriği ile uyumlu olduğundan ve ne çok uzun ne de çok kısa olmadığından emin olmanızda fayda vardır.
4) Mobil Uyumlu Olmayan Tasarım
Mobil uyumlu, responsive, esnek… Farklı söyleyişleri olsa da hepsi aynı şeyi ifade ederi. Web sitenizin telefon, tablet gibi mobil cihazlar ile uyumlu olacak şekilde tasarlanması olarak ifade edebiliriz. Mobil uyumlu terimi Google’ın sıralama faktörlerindeki yerini Nisan 2015’de aldı. Ve Google o gün bugündür mobil uyuma sahip olmayan web sitelerini arama sonuçlarında gitgide arka sıralara doğru yollamakta. Özellikle de mobil cihazlarından arama yapan bir kullanıcın karşısına mobil uyuma sahip olmayan bir web siteyi çıkartmamak için oldukça önemli güncellemeler yapıyorlar.
Bu yüzden web sitenizi yeni bir web site yaptıracak ya da varolan web sitenizi yeniden tasarlatacaksanız mutlaka mobil cihazlarla uyumlu olacağından emin olun. Eğer web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını merak ediyorsanız Google’ın Mobil Uyumluluk Testi‘ni kullanabilirsiniz.
5) Çok Sayıda ve Olur Olmadık Zamanda Açılan Pop-Up Pencereleri
Doğru zamanda ve doğru stratejiler ile kullanılan pop-up’lar size fayda sağlayabilir. Benim pop-up konusundaki düşüncem her zaman için ne kadar az, o kadar iyi şeklinde olmuştur. Eğer illa ki de kullanılması gerekiyorsa da pop-up’ı direkt olarak sayfa açıldığı gibi göstermeyin ziyaretçilerinize. Önce bırakın da web sayfanızdaki içeriğe göz gezdirsinler. Belirli bir zaman sonra gösterebilirsiniz. Ayrıca pop-up’larınızı ziyaretçilerinizin kontrol edebilmesine olanak sağlayın.
Web sitenizde kullanabileceğiniz ve SEO açısından zarar vermeyecek pop-up çeşitlerini şu şekilde sıralandırabiliriz:
- Zaman Ayarlı Pop-uplar: Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi sizin belirleyebileceğiniz bir zaman diliminden sonra harekete geçen pop-uplardır. Bu zaman dilimi değişkenlik gösterebilir. Örnek verecek olursak bir et-ticaret sitesinde bir ürünü inceleyen ziyaretçiye kupon kodu taşıyan bir pop-up’ı 15 saniyede gösterebilirken; uzun içeriklerin yer aldığı bir blog sitesinde ebülten aboneliğine teşvik eden bir pop-up minimum 30 saniye sonra gösterilmelidir.
- Çıkış Anında Gösterilen Pop-Uplar: Benim en sevdiğim pop-up türüdür. Çünkü size hiçbir açıdan hiçbir şey kaybettirmez. Web sitenizden çıkmak üzere olan ziyaretçiye son anda gösterilir. Eğer ziyaretçiniz sitenizdeki içerikleri faydalı buldu ise pop-up’da yapılmasını istediğiniz eylemi gerçekleştirir. İçerikleriniz ilgisini çekmedi ise de zaten biraz önce yapacağı gibi çıkıp gidecektir.
- Kaydırma Sonrasında Ortaya Çıkan Pop-Uplar: Web sayfasının sizin belirlediğiniz boyut kadar kaydırıldığında ortaya çıkan pop-up türüdür. Etkileşimin çok daha yüksek olduğunu düşündüğüm bu pop-up türünde önce ziyaretçiye içeriği okuma imkanı tanınır, sonrasında pop-up gösterilir.
Yukarıda saydığım pop-uplardan hangisini kullanıyorsanız kullanın; içeriğiniz ile pop-up’daki metnin birbiri ile alakalı olmasına özen gösterin. Ayrıca bir web sayfasında çok fazla pop-up kullanmamaya özen gösterin.
6) Otomatik Harekete Geçen Video ya da Müzikler
Web sitenizin daha dinamik görünmesi için video ya da müzik kullanmak isteyebilirsiniz. Ama bunu sayfa açılışında otomatik olarak çalışacak şekilde kurgularsanız, sitenize gelen ziyaretçilerin bir kısmını sırf bu yüzden kaybedeğinizi bilmenizi isterim. Tıpkı pop-upların kullanımda dediğim gibi web sitenize yerleştirdiğiniz müzik ya da videolarında ziyaretçinin yönetiminde olmasına dikkat edin. Web sitenizi ziyaret eden kişilerin her zaman uygun ortamlarda olamayacağını hesaba katın.
Siz videolarınızı ve müziklerinizi yine nerede görünmesini istiyorsanız oraya yerleştirin. Ama otomatik olarak çalışmayacak şekilde… Bırakın da bunları çalıştırıp çalıştırmamak ziyaretçilerinizin insiyatifinde olsun. Hatta size tavsiyem eğer bir müzisyen, radyo ya da plak şirketi sahibi değilseniz, web sitenize mümkün mertebe müzik eklemeyin 🙂
7) Yetersiz Boşluk (Whitespace)
Eğer iyi bir web tasarım oluşturmak, aynı zamanda da kullanıcı iyi bir deneyim yaşatmak istiyorsanız tasarımınızda yeterince boş alan kullanmanız gerekmektedir. Boş alan kullanımı web sitenizin daha anlaşılır, daha profesyonel ve daha estetik görünmesinde başrol oynayacaktır.
Yeterli boşluk kullanılmayan ve elementlerin dip dibe olduğu bir web sayfası hem hoş görünmeyeceği hem de ziyaretçinin gözünü yoracağı için çok fazla ilgi çekmeyecektir. Bu da ziyaretçinizin sitenizden kısa sürede çıkmasına sebebiyet verecektir.
8) Site Hızını Arttırmaya Yönelik İşlemlerin Yapılmaması
Site hızı arama motorları için ne kadar önemli olduğunu defalarca dile getirdik. Bu hızı arttırmak için doğru hosting firmasının seçilmesi, yukarıda bahsettiğimiz gibi resimlerin optimize edilmesi gibi birçok etmen bulunuyor. Bunlardan tasarım ve kodlama esnasında uygulanması gereken bir diğer etmende web sitede yer alan HTML, CSS ve JavaScript kodlarının sıkıştırılmasıdır. Bu işlem site kodlarındaki hayati önem taşımayan yorumların, kullanılmayan kod bloklarının ve boşlukların kaldırılması ile gerçekleştirilir. Arama motoruna minify css terimini yazıp arama yaptığınızda bu işlemleri sizin için gerçekleştirecek birçok online uygulama bulabilirsiniz.
Sonuç Olarak
İyi bir tasarıma sahip olan bir web siteniz var ise ziyaretçilerinizin ilgisini daha kolay çekebilirsiniz. Ancak SEO dostu bir tasarımın sadece yerleşimden ve hoş görünen grafiklerden ibaret olmadığını unutmayın. Tasarımınızın doğru bir kod altyapısı ve iyi bir kullanıcı deneyimi ile desteklendiğine emin olun.

Mobil Uyumlu Web Siteleri
Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu web sitelerini mobil platformlardan ziyaret ediyor. Google yeni geliştirdiği algoritmalar ile kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutmak ve kullanıcılarına doğru bilgileri vermek amacı ile mobil uyumlu web sitelerini arama sonuçlarında daha üst sıralarda göstermeye başladı. Tabi bu oranda mobil uyumlu olmayan web siteleri de yavaş yavaş sıralamada geride gösterilmeye ve ileri dönemlerde sıralamalarda bile yer almamaya başlayacak.
Türkiyede Mobil İnternet Kullanım Oranları
Türkiyede 4.5G kullanım oranı yani mobil üzerinden internete girenlerin sayısı %51 civarında. Mobilin e-ticaret üzerindeki hakimiyetine bakacak olursak kullanıcıların %92’si alışveriş yapmadan önce cep telefonları ve tabletler ile ürün araştırması yapıyor. Bu rakamlar Türkiyede mobil internet kullanımının ne kadar yaygın olduğunu ve mobil uyumlu web sitesi kullanmanın zorunlu olduğunu bizlere gösteriyor.
Google Arama Sonuçlarında Sitenin Mobil Uyumlu Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Eğer mobil platformda Google üzerinden yapılan arama sonuçlarında web sitenizin diğer sitelere göre daha üst sıralarda yer almasını istiyorsanız öncelikle Mobil uyumlu site sahibi olmanız gerekmektedir. Web sitenizin Google gözünde ne kadar kullanıcı dostu olup olmadığını Google Speed Test aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.

Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
”Seo” Google dahil yandex, bing gibi bütün arama motorlarında dönüşüm sağlayan kelimelerde ilk sayfaya gelmek ve üst sıralara çıkmasıdır. Bu çalışmaya bağlı olarak ilgili sektörde yer edinmek için yapılan tüm dijital tanıtım çalışmalardır. SEO İngilizce açılımı Search Engine Optimization Türkçe karşılığı olarak Arama Motoru Optimizasyonu kelime öbeğinin kısaltılması şeklinde kullanılmaktadır.
Bu dijital pazarlama çalışmalarının doğal sonucu olarak marka bilinirliği artar, müşteri potansiyelinde ve sayısında artış olur. Nihayetinde ise ürün , hizmet satışları pozitif yönde etkilenir. Kurumsal büyüme , satış artışı, marka bilinirliğinde artış, fiziksel gelişme bu yüzden seo çalışması ile doğru orantılı olarak ilerler diyebiliriz.
Bu yazımızı okuyarak sizde dijital pazarlama ajansı ile çalışmadan önce çalışmaların hangi aşamalardan ibaret olduğunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Örnek verecek olursak teknik seo, içerik kalite analizi, kod yapısı, google politikalarına uyumluluk, kaliteli backlink edinme, sosyal medya çalışmaları, içerik ve site kodların seo uyumlu hale getirilmesi,diğer arama motorları algoritmalarına uyumlu olarak pozitif değişiklikler yapmak bunlar arasında sayılabilir.
Bu soru için verilebilecek en net cevap organik ve doğal çalışma tekniklerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Genel hatları ile bir seo çalışmasında nelerin nasıl yapıldığını saymak gerekirse ;
- Site kodlarının arama motoru optimizasyonu uyumlu olacak şekilde optimize edilmesi
- Dijital pazarlama analiz araçlarının etkin bir şekilde kullanılması
- Rakip sitenin çalışmalarını takip etmek
- Backlink sorgulama siteleri ile rakip sitelerin aldığı bağlantıları takip etmek ve buna göre bir yöntem geliştirmek.
- Site hızı arama motorları tarafından sevilecek düzeye getirilmesi
- İçeriğin makale yazım kurallarına uyacak şekilde düzenlenmesi
- Resimlerin hem boyut hem de özgünlük yönünden kontrolü
- Doğal backlink alımı ile sitenize daha fazla referans sağlanması
- Rich Snippet ( Yapısal veri kullanımı )
- Anahtar kelimeleri bulma, analiz etme ve içeriklere yön verme çalışması
- Sitede bulunan içeriklerin yeterli uzunlukta olması için incelemeler yapıması
- Aşırı seo ve spam’e yol açacak etkenlerden uzak durmak
- İçeriği ilk giren olmaya ve özgün olmaya gayret etmek
- Uygun bir domain tespiti
- Sayfa otoritesinin artırılması için çalışmalar yapılması
- Yerel dizinlerine kayıt
- Sosyal medya yönetimi ile sosyal sinyallerin artırılması. Böylece marka bilinirliğine katkıda bulunmak
- İtibar yönetimi ile firma , marka güvenini artırmak
- Google kalite politikalarına uygunluk
- Responsive tasarım ile tüm mobil cihazlarda ergonomik kullanımın elde edilmesi 2018 yılından itibaren AMP gibi teknolojilerin kullanılması.
- Yapısal veri kullanarak kullanıcıya daha verimli içerik sunmak
- Yelp gibi iş ile ilgili dizinlere kayıt işlemleri
Seo çalışmasını etkileyen faktörler nelerdir ?
Dünyanın en iyi dijital pazarlama araçlarından biri olan Semrush verilerine göre bir kelimede google arama motorunda başarı sağlayabilmek için gerekli faktörlerle ilgili detaylı bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada 600 binden fazla kelime analiz ve onbin civarında site analiz edilmiştir. Araştırma sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre arama motoru optimizasyonu başarısını etkileyen faktörler şu şekilde belirlenmiştir. Vaka analizlerinin ve deneysel çalışmaların teori bilgilere göre çok daha kaliteli olduğu düşünüldüğünde bu faktörleri ezberlemek gerekir diye düşünüyoruz.
- Direk web site ziyaretleri ( Marka bilinirliğinin yüksek olduğunu gösterir )
- Sitede kalma süresi ( time on site )
- Ortalama oturum başı sayfa sayısı ( pages per session )
- Hemen çıkma oranı ( bounce rate )
- Siteye verilen bağlantıların domain sayısı ( referrin domain )
- Siteye verilen toplam backlink sayısı ( total backlinks )
- Siteye bağlantı veren toplam IP sayısı
- İçerik uzunluğu ve kalitesi ( content length )
- SSL sertifikası ( Https )
- Site içinde anahtar kelimenin anchor olarak kullanılması
- Site içinde anahtar kelimenin yazı içlerinde kullanılması
- Anahtar kelime yoğunluğu ( keyword density )
- Anahtar kelimenin yazı başlığında ( meta title ) geçmesi
- Anahtar kelimenin açıklama ( meta description ) içerisinde geçirilmesi
- İçerikte video olması çok önemlidir, sayfada kalma süresini de doğal olarak artırır.
Semantik seo nedir ? nasıl yapılır ?
Semantik seo yani gizli anlamsal bağlantıların konu içinde kullanılarak hem kullanıcı deneyimini artırmayı hemde google yapay zeka algoritmasına uyumluluğu ifade eder. İçerik oluştururken o konu ile ilgili, bağlantılı terimlerin, başlıkları, alt başlıkların makale içinde kullanılması semantik seo uygulaması için yeterlidir. LSI ( Latent Semantic Indexing – Gizli Anlamsal Uyum ) uyumlu makale üretmek için LSI keyword araçlarından https://lsigraph.com/ sitesini kullanabilirsiniz. Yine https://kwfinder.com/ aracıda oldukça işe yarar ve gizli anlamsal uyumlu anahtar kelime üretme aracı olarak kullanılabilir.
Sem nedir ?
Seo ile Search Engine Marketing ( sem ) kavramları ve arasındaki ilişkiyi yeri gelmişken anlatalım. Seo organik arama sonuçlarında başarılı olmak ve daha fazla trafik sağlamak için çalışmaktır. Sem ise bir reklam bütçesi ile ziyaretçi trafiğini artırma çalışmasıdır. ( Google Adwords , facebook reklam gibi ). Sem ile sürekli reklam gideriniz olur.
İyi bir seo çalışmasında ise çok daha ekonomik şekilde hiç bir reklam gideri olmaksızın sitenize gelen ziyaretçi sayısı artırılabilir. Ve buna bağlı olarak müşteri potansiyelinizi yükseltebilirsiniz. Bu işlemler hakkında bilgi almak için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya veya hangi ilde olduğunuz hiç fark etmemektedir. Bizlere iletişim sayfamızdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Siteyi daha fazla kişinin ziyaret etmesi nasıl sağlanır ?
- Reklam ile siteye giren sayısını artırmak
Google Ads , Facebook ve Instagram reklamları ile ücreti mukabilinde google ‘da ilk sayfada kolayca yer alabilirsiniz. Bu yöntem yukarıda da belirttiğimiz gibi sürekli bir reklam bütçesi gerektirir. Bulunduğunuz sektörde rekabet oranının yüksek olması bu giderlerin daha da artmasına sebep olur. Günümüzde bir reklam tıklamasının 15 TL yi bulduğu sektörler vardır. Bu da kaba bir hesapla sitenize 10 ziyaretçi gelmesi maliyetinin 150 TL olduğu anlamına gelmektedir.
- Organik seo yöntemleri kullanarak trafik arttırma
Bu yöntemin en güzel tarafı reklam masraflarının minimize edilmesidir. Doğal sonuçlarda çıkmanın ayrıca kullanıcılara sıcak geldiğine ve daha fazla güven verdiğine dair araştırmalar vardır. Bu şekilde arama sonuçlarında çıkmak için yapılan bazı temel çalışmalar vardır. Bunları genel kapsamda özetlemek gerekirse ; strateji belirleme, içerik optimizasyonu, sosyal medya çalışma stratejisi, kullanıcı deneyimini artırma vb. işlemlerdir.
Sosyal medyayı etkin şekilde kullanma
Sosyal medya da internet sitelerinin alternatif trafik kaynaklarından biridir. Kimi siteler organik trafiğin yanı sıra ciddi derecede hit akışını bu kaynaklardan sağlarlar. Bu yüzden kaliteli sosyal medya hesaplarının marka bilinirliğine ve müşteri artışına ciddi etkisi olacaktır.
Sitede kalma süresinin uzatılması
Kullanıcı deneyimi google ve diğer arama motorları açısından son derece önemlidir. Kaliteli sitelerde kalma süreleri genellikle daha fazladır. Bu yüzden öncelikli olarak kullanıcı deneyimi ve buna bağlı metriklerin düzeltilmesi sağlanır.
Bounce rate ( hemen çıkma oranı ) optimizasyonu
Bounce rate oranı her ne kadar google tarafından bir seo kriteri olarak görülmediği açıklansa da pratikte bu böyle değildir. Tecrübelerimize göre hemen çıkma oranı anormal şekilde yüksek olan siteler arama performansı açısından da sorun yaşıyorlar. Tabiiki sitede bulunan bir içeriği okuyup insanların çıkması son derece doğaldır. Ancak bu her site için doğal bir sonuç değildir. Bu nedenle bounce rate değerlerinin de optimizasyonu, takip edilmesi önemlidir.
Kaliteli backlink sağlanması
İnternet sitesini referans gösteren kaliteli sitelerin doğal şekilde artması önemlidir. Ancak daha da önemlisi sizi öneren yani link çıkan sitelerin otoriter siteler olmasıdır. Bu yüzden çok backlink değil kaliteli backlink politikası güdüyoruz.
Siteye doğrudan adres yazarak yapılan girişlerin artırılması
Marka bilinirliğinin doğal bir sonucu olarak insanların sitenize direk girişlerinin artması da beklenir. Hatta Semrush verilerine gire direk trafik seo başarısına etki eden unsurlar arasında yer almaktadır. Farklı trafik kaynaklarından biri olan doğrudan girişler de bu yüzden oldukça önemli bir veri olarak kabul ediliyor.
Seo fiyat teklifi hazırlarken aşağıdaki kriterlere göz önünde bulundurmaktayız.
- Hangi kelimeler için çalışma istiyorsunuz
- Kaç kelime için optimizasyon yaptırmak istiyorsunuz
- Sitenizin halihazırdaki google otorite ve seo değeri nedir
- Sektörünüzdeki rekabet oranı
Unutmayın ! google ‘ da ilk sayfada çıkmak günlük , haftalık , aylık bir iş değildir. Düzenli olarak yapılması gereken bir çalışmadır.

İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı
Bir web sitesi açmak istiyorsunuz ama ne konuda olacağından kararsız iseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.
Günümüzde artık bir web sitesi oluşmak mümkün hatta bazı firmalar para karşılığından direk olarak kullanabileceğiniz bir web sitesini sizlerin karşısına sunuyorlar, diğer yandan bütçenize göre hazır kurulmuş bir web sitesini de satın almakta bu yöntemlerin arasında. Fakat sizler sıfırdan kendiniz kurmak veya içerisinde hiç bir içerik olamayan bir web sitesi ile bu yola başlamak istiyor iseniz öncelik ile kendinize alan adı yani bir domain bulmak zorundasınız.
Biz bu yazımızda örnek olarak sizler için şuan içinde bulunduğunuz ozgurakgul.com’u ele alacağız. Sitenizin ne gibi bir alt yapı ile inşaat edeceksiniz bunu belirlemelisiniz, bu alt yapı WordPress, Php ve Html olabilir. Alt yapı belirlendikten sonra sitenizin adı yani domain adresini bulmanız gerekiyor, biz ozgurakgul.com’u kurar iken akıllarda soru işareti bırakmayan ve nerede ise tüm kesime hitap eden bir yandan da değişik bir isim olması yönünden seçtik. Bu isim çok uzun ve karmaşık olmaması gerekiyor aksi halde siteye bir kez giren kullanıcı bir daha ismini hatırlamaz ve sitenize girmesi zor olacaktır.
Site ismi yani domain adı belirlendiğinde sitenizin barınacağı ve bilgilerin kaydedileceği yer olan host kısmına sıra gelmektedir. Host işine detaylı bir şekilde girmektense basit bir yöntem ile hostun temel mantığını kavramanızı sağlamak istiyoruz. Host aslında 7/24 açık bir sitemdir, yani bunu evinizde ki bilgisayar veya iş yerinizdeki bilgisayarı 7/24 açık bırakmanız gibi düşünülebilir. Host içerisinde bulunan web sitesini her hangi bir kullanıcı sitenizin adını. Yani domain adresini arama motorlarından bir tanesine yazdığında host o kullanıcıya sistemlerini açar ve buyur siteye giriş yapabilirsin demektedir.
Peki iyi bir web sitesi nasıl olur?
Tek kelime ile açıklar isek, daima güncel içerikler olan, yalan haber yapmayan, kullanıcılarını mağdur etmeyen, dört bir tarafında reklam olamayan, yazım yanlışları oldukça az tutan ve bazı yasal durumlara karşı gelmeyen tüm web siteleri iyi bir web sitesi olarak adlandırmak mümkün. Eğer çabuk yükselmek ve belirli bir kitle kazanmak istiyor iseniz şunları takip edin. O kitleye göre içerik çıkartmak ve daima kendinize özgü bir içerik çıkartmak sizler ve web siteniz için iyi olacaktır. Kısa zamanda bu yöntemler ile web siteniz para getirmeye başlayacak ve sizler için bir gelir kapısı haline gelecektir.

RESPONSIVE(Mobil) TASARIM AVANTAJLARI NELERDİR
Kullanabilirilik
Responsive web tasarım ile kullanıcı, web sitenize hangi cihazdan girerse cihaz farketmeksizin tasarım otomatik olarak o ekrana uyumlu hale gelir. Bu nedenle site içerisinde rahat bir şekilde gezinebilirisiniz.
Bakım Kolaylığı
Responsive web tasarımın bakımı standart bir web tasarıma göre çok daha basittir. Çünkü ortada farklı cihazlarda açılabilen sadece tek bir site vardır.
Güncellenmesi gerektiğinde, tek bir dosya üzerinden bakım çalışmaları yapılabilir.
Arama Motoru Avantajı
Arama motorlarının yeni trendi artık responsive web siteler! Responsive tasarımlarda link yapısı değişmeden tek bir site üzerinde kalır. Bu sayade arama sonuçlarında avantaj ve istikrar sağlamak web siteniz için daha da kolaylaşır.
Düşük Maliyet
Responsive web tasarımda, tüm cihazlara uyumlu (mobil,tablet,bilgisayar) tek bir web sitesi olduğu için, siteyi yönetmek ve güncellemek daha düşük maliyetli olacaktır. Bu nedenle mobil tasarım maliyetinden tasarruf edilir.
Pazarlama Kolaylığı
Kullanıcının tercih ettiği cihaza göre çalışan bir web sitesi sahibi olmak size pazarlama kolaylığı ve kazancınızda artış sağlayacaktır. Responsive web tasarım sayesinde diğer firmalardan her zaman 1 adım önde olursunuz.
Ziyaret Süresi
Responsive web siteler, ziyaretçilere görüntülemek istedikleri içerikleri ve kalitesini azaltmadan gösterir, aldıkları bilgiden emin olmalarına yardımcı olur ve bu sayade sayfada kalmalarını sağlar.

Web sitesini kime yaptırmalı
Web tasarımcınızı, grafik tasarımcı ya da web sitenizi oluşturmanıza yardımcı olacak bir geliştirici ya da kodlayıcıyı bulmak hiç te zor değil!
Web sitesi kurmak kolay değildir – özellikle de yetenekli bir grafik tasarımcı, web sitesi tasarımcısı veya bir web sitesi geliştiricisi (kodlayıcı) değilseniz.
İyi haber şu ki, bu iş bir atom fiziği ve ya roket bilimi de değil.
Günümüzde, “kod nasıl yazılır bilmiyorum” engelinin üstesinden gelmemize yardımcı olacak birçok ücretsiz sürükle ve bırak web sitesi oluşturucusu var.
Ancak yine de, web sitenizde ve grafik tasarımlarınızda bazı noktalarda profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.
Bu kılavuzda, doğru web site tasarımcıları ve geliştiricilerini, grafik tasarımcılarını etkili bir şekilde nasıl bulacağınız konusundaki deneyimlerimizi paylaşacağız.
Bir Tasarımcı veya Geliştirici / Kodlayıcı Seçerken Sıkça Sorulan Sorular
- Bir grafik tasarımcısını, web sitesi tasarımcısı veya geliştiricisini nasıl seçerim?
- Web sitesi tasarımcılarının, grafik tasarımcıların veya geliştiricilerin maliyeti nedir?
- Freelancer ile çalışırken – projenin başlangıcından bitimine kadar olan süreç nedir?
- Güvenilir ve uygun fiyatlı tasarımcıları veya geliştiricileri nereden bulabilirim?
İşi doğru yapmak için doğru aletlere ihtiyacınız var. Bu yüzden işin gerektirdiği şeyleri anlayın.
Web siteniz için doğru tasarımcı veya geliştiriciyle çalışmak için öncelikle web sitenizle ne yapmaya çalıştığınızı anlamanız gerekir.
Bir web sitesini oluşturan 2 temel bileşen bulunur:
- Web sitesi tasarımı
- Web sitesi kodlaması
Bunlar birbirinden farklı becerilerdir. Şunlardan birini yapabilirsiniz:
- Her bir işi yapmak için farklı uzmanlar bulun (yani web sitesi tasarlamak için birilerini tutun ve sizin için kodlaması için bir başkasını kiralayın) veya
- Bu işlerin her ikisini de yapabilen birini (örneğin iyi tasarlanmış ve kod yazabilen birisi) kiralayabilirsiniz.
Web sitelerini tasarlamak ve oluşturmak söz konusu olduğunda, sürece dahil olabilecek 3 uzman türü vardır:
- Grafik tasarımcılar
- Web tasarımcıları
- Geliştiriciler / Kodlayıcılar
# 1 Grafik Tasarımcılar:
İş tanımı:
- Grafik tasarımcılar görüntü yaratmaya odaklanırlar.
- Web sitelerini tasarlamazlar, ancak bazıları bunun için bir yeteneğe sahip olabilir.
- Sizin için genellikle bir web sitesi kodlamazlar.
Grafik tasarımcılar, web siteleri, reklamlar, simgeler, logo, baskılar vb. için görüntüler oluştururlar.
Temel olarak, görüntü ve grafik içeren herhangi bir iş için – bir grafik tasarımcı ihtiyacınız olan şeydir.
Buna logo tasarımları, üstbilgi resimleri, afiş resimleri, düğme tasarımları ve simge tasarımları da dahildir (ancak bunlarla sınırlı değildir).
Grafik tasarımcıları ağırlıklı olarak görüntü ve grafik oluşturma konusunda uzmanlaşmışken bazıları da web sitelerini tasarlama yeteneğine sahip olabilirler.
Bununla birlikte, çoğu grafik tasarımcısı, bir web sitesini HTML ve CSS kullanarak nasıl kodlanacağını bilmediğinden, tasarımlarını bir web sitesine dönüştürme konusunda uzmanlığa sahip değildir.
Bunu söyleyerek, çok yetenekli grafik tasarımcıların şaşırtıcı web sitelerini tasarlamaya geçiş yaptıklarını da gördüm bu arada.
# 2 Web Tasarımcılar:
İş tanımı:
- Onlar sizin için tüm web sitesi düzenini tasarlarlar ve web tasarımının bir parçasını oluşturan tüm görüntüleri ve grafikleri yaratırlar.
- Bir web sitesini kodlamak için iyi bir kodlama bilgisine sahiptirler. Bununla birlikte, kodlama bilgileri, web geliştiriciler kadar güvenilir değildir (web developer).
Web sitesi tasarımcısı, web sitelerini tasarlama ve oluşturma konusunda uzmanlaşmış kişidir.
Bir tasarımcı, web sitesinin görünümünü tasarlayacak, web sitesinde kullanılan tüm görüntüleri ve içeriği yaratacak ve nihayetinde görsel tasarımı işleyen bir web sitesine tercüme edecektir.
Yani bir web sitesi tasarımcısı, “hepsini yapabilirim” diyebilir.
Söylemek istediğim en önemli şey, iyi bir web sitesi tasarımcısının her zaman iyi bir kodlayıcı(coder) olacağı anlamına gelmemesi ve tam tersi olmasıdır. Web sitesi tasarımcıları arasında her zaman geniş bir kodlama becerisi yelpazesi vardır. Bu nedenle, bir web sitesi tasarımcısının çok iyi bir kodlayıcı(web developer) olmasını beklemeyin çünkü odak noktası esas olarak bir web sitesinin tasarımı üzerinedir.
Bugün piyasada “Ben web tasarımcıyım” diyen ya da kendini web tasarımcı ya da geliştirici adleden birçok kişiyle karşılaşmanız mümkün. Bunun nedeni ise günümüzde kod bilgisi gerektirmeden, sürükle & bırak yöntemiyle kolayca web sitesi yapılabilen birçok platformun var olmasıdır (örneğin Wix, Squarespace & Weebly gibi). Tabiki bu iş bahsedildiği gibi basit olsaydı Word kullanan herkes web tasarımcısı olurdu.
# 3 Web Geliştiriciler / Coders:
İş tanımı:
- İyi bir web geliştirici aklınıza gelebilecek hemen hemen her tür web sitesi oluşturabilir.
- Çoğu geliştirici iyi bir tasarımcı değildir. Dolayısıyla, web sitenizi tasarlamak için bir geliştiriciye güvenmeyin.
- Yetenekli bir geliştirici ve iyi bir grafik tasarımcısı harika bir ekip oluşturabilir. Ancak bu yaklaşımın kendi artı ve eksileri vardır.
Web geliştiriciler veya kodlayıcılar, hemen hemen her tür web sitesi oluşturabilen mühendislerdir.
Genel olarak, yetenekli bir geliştirici genellikle çok yetenekli bir tasarımcı değildir ya da tam tersi. Geliştiriciler, bir tasarımcının çözemediği teknik sorunları çözmek için var olan uzmanlardır.
Dolayısıyla, yeni bir web sitesi yaptırmak istiyor, seo hizmetine, markanızın yenilenmesine veya dijital uzmanlığa ihtiyaç duyuyorsanız – buradan – benimle iletişime geçebilirsiniz.

Freelance Web Tasarım Nedir?
Freelance web tasarım; Temelde freelance “serbest,bağımsız çalışan” anlamına gelir. Ancak freelance sadece web tasarım sektöründe kullanılan bir tabir değildir. Ağırlıkla online bir çok iş sektöründe freelance çalışma şekli görülür. Bunların en başında gelenler; freelance web tasarım ve fotoğrafçılık, grafik tasarım, seo uzmanı vb. listeyi uzatabiliriz. Freelance web tasarım hizmetlerinin yaygınlaşmasından sonra freelance çalışma şekli bu web tasarım sektörü ile özdeşleşmiş durumda olduğu için artık birlikte anılır oldu . Bende 2008 yılından bugüne freelance olarak çalışan bir web tasarımcıyım.
FREELANCE WEB TASARIMIN AVANTAJLARI NELERDİR ?
İnternetin icadı ile başlayan web teknolojileri serüveni bu mecraya duyulan ihtiyaç sebebilye web tasarım sektörü yıllardır hızla gelişmekte. Var olan bu ihtiyacı ilk olara web tasarım ajansları karşılamaktaydı. Ancak yıllar içinde bu sektörde hizmet veren çalışanlar kendilerini geliştirerek bir ajans bünyesine bağlı kalmaksızın çalışma hayatına katıldılar. Temelde hizmet aynı olmasına karşılık yanında getirdiği bir çok avantaj ile freelance web tasarım sektörü hızla büyüdü. Bu çalışma şeklinin en büyük avantajları arasında ise ajanslara ödenen ücretin çok daha az miktarı ile aynı hizmeti alabilmektir. Ajanslar kendi içerisinde bir takım maliyetleri olmasından dolayı (istihdam, vergi, barındırma giderleri vb.) yapılan iş üzerine bu giderleri de yansıtarak bir ücret politikası belirler. Bu genellemede bir çok müşteri için yüksek bir tutar olarak değerlendirilir. Ancak freelance web tasarımcılar ise gider gözetmeksizin sadece iş başına ücretlendirme yaparak, maliyetleri düşürür ve bu da web tasarım ihtiyaç sahiplerinin cebini mutlu eder.
FREELANCER İLE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Freelance web tasarım hizmeti, çalıştığınız freelancer tasarımcıya göre değişiklik gösterebilir. Bu çalışma şeklinde kişilik ve referans çok önemli. Hizmet alacağınız freelancerı seçerken mutlaka sizin projenizden önce yapmış olduğu çalışmaları incelemeniz gerekir. Gerekli durumlarda bir iş sözleşmesi iki taraf içinde artı olabilir. Proje sonunda hüsrana uğramamak için mutlaka referansların detaylı olarak incelenmesi ve iş teslim süresisin önceden belirlenmesi sizin adınıza faydalı olacaktır. Bu faktörleri göz önüne alarak hizmet alacağınız projelerde hataları en aza indirebilirsiniz. Ne yazık ki her sektörde olduğu gibi bu sektörte de uzaka durmanız gereken profiller bulunmakta. Bunlar, hazır template tasarımcıları , warez scriptciler, çalıntı içerik ve tasarımcılar, 1 aylık bir kurs ile profesyonel olanlar, Facebook’ u ben yaptımcılar, işinizi hemen bu akşam teslim ederimciler, sadece size özel bir yazılım diyen wordpressciler ve daha fazlası. Bu kişiler genelde iyi niyetli ve hevesli olmalarına rağmen, maalesef gün sonunda başarısız çalışmalar üretebiliyorlar. Bu durumda sizi üzecek hatalarla dolu bir proje ile karşılaşma ihtimalinizde artıyor. Bu nedenle referans konusuna tekrar vurgu yapmam gerekiyor. Referans, referans, referans…
Kısaca özetlemem gerekirse, freelance web tasarım sizin için her zaman daha avantajlıdır, tabi ki bir bilenle…